Strobouw

Bouwen met strobalen

Het bouwen met strobalen is ontstaan in Nebraska, Amerika. Als ruim een eeuw geleden is daar de strobalenpers ontwikkeld. Snel daarna hebben de boeren daar bedacht dat je deze balen kunt gebruiken als bouwstenen. De ‘Nebraska-methode’ is een methode waarbij de strobalen zonder een houten draagconstructie wordt opgebouwd. Het gewicht van het dak zorgt er voor dat de wanden op zijn plek zullen blijven.

 

In Europa wordt er altijd gewerkt met een houten constructie of houtskeletbouw (HSB) gebouwd. Dit mag wegens de regelgeving ook niet zonder, mits het bouwwerk klein genoeg is of een tijdelijk bouwwerk is.

 

Strobouw in de toekomst

De laatste jaren wordt er in Europa hard gewerkt aan optimalisatie van het bouwen met strobalen. Dit kan zijn op de ambachtelijke wijze van stapelbouw maar je zie ook veel ontwikkelingen in geprefabriceerde stro-elementen.

 

Binnen Strobouw Nederland wordt er gewerkt kwaliteitsrichtlijnen voor strobouw. Deze richtlijnen helpen om de kwaliteit van het bouwen met strobalen te waarborgen.

 

Energiezuinigheid en bouwkosten

Een gebouw gemaakt met strobalen kan zeer energie zuinig of energie neutraal worden gebouwd. Ook een passiefhuis met strobalen isolatie is haalbaar. Strobalen hebben een hoge isolatie waarden en houden ook de zonnewarmte in de zomer lang buiten de deur.

 

De bouwkosten van een strobouw gebouw zijn onder andere afhankelijk van de complexiteit van het ontwerp. Voor het ontwerp zijn ook nauwelijks beperkingen. Over het algemeen kan uit worden gegaan van vergelijkbare kosten per m2 ten opzichten van een conventioneel gerealiseerd gebouw.

 

Specialisatie van Natuurlijk Thuis

Strobouw is een bijzondere kennis van Natuurlijk Thuis. Sinds 2009 heb ik mij verdiept in het bouwen met strobalen. Ik heb in het bestuur van Strobouw Nederland gezeten en heb meegedaan aan een Europees Leonardo Da Vinci project voor kennisdeling over het bouwen met strobalen. In binnen- en buitenland heb ik meegebouwd aan strobouwprojecten. Momenteel werk ik mee aan de ontwikkelingen van de kwaliteitsrichtlijnen in de werkgroep Bouw en Techniek van Strobouw Nederland .

 

Mijn kennis en ervaring deel ik graag. Het is niet nodig om voor een gebouw dat met strobalen wordt gerealiseerd het wiel opnieuw uit te vinden. De meeste fouten zijn namelijk al een keer gemaakt. Natuurlijk Thuis kan hierin de weg wijzen of u tijdens het bouwproject begeleiden naar een succesvol resultaat.

Maak vrijblijvend een afspraak

 

Strobouw